Tandheelkundigeblik


Gezonde mond is beter voor hart en vaten


Door Nienke Beintema, NRC Rotterdam, 12 oktober 2010

Er is opnieuw bewijs gevonden voor de relatie tussen mondhygiëne en de gezondheid van hart en vaten. Zweedse en Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat in de plaques (vorm van aanslag) van verkalkte aderen dezelfde bacteriën leven die verantwoordelijk zijn voor tandplak. De bacteriën zijn waarschijnlijk afkomstig uit de mond.
    Mensen die meer streptokokken en een andere bacterie in hun aderplaques hebben, lijken bovendien ongezonder. Die mensen hebben een hoger cholesterol en in hun aderplaques zitten ook meer ontstekingscellen. Dat schrijven de onderzoekers vandaag in Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze vonden dezelfde bacteriën overigens ook in de darm.
    De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over hoe de bacteriën in ons lichaam invloed uitoefenen op ziekte en gezondheid. De bacteriën in onze darm - ongeveer tien keer talrijker dan de cellen in ons lichaam - spelen bijvoorbeeld een rol in het immuunsysteem en bij het ontstaan van overgewicht en hoge bloeddruk.
    Onlangs werd bekend dat ook de bacteriën in de mond een belangrijke invloed hebben; mensen die slechts eenmaal per dag hun tanden poetsen, hebben bijvoorbeeld 30 tot 40 procent meer kans op het krijgen van een hartaanval. Er was al bekend dat er ook in de plaques van verkalkte aderen bacteriën leven. Maar er was nog nooit onderzocht welke, waar ze vandaan komen en of hun aanwezigheid iets zegt over de gezondheid.
    De onderzoekers vergeleken de bacteriën op verschillende plekken in het lichaam van mensen met en zonder aderverkalking. De onderzoekers speculeren dat de bacteriën vanuit de mond via de spijsvertering in de aderplaques terechtkomen.
    In de aderplaques bleek ook een bacterie voor te komen, Chryseomonas, die daarin nog nooit eerder was aangetroffen. Deze bacterie speelt een rol bij myocarditis (hartspierontsteking), een ontsteking van de hartwand
    De onderzoekers vinden het te vroeg om conclusies te trekken over oorzaak en gevolg, maar ze denken dat de bacteriën op alle drie de plekken in het lichaam een rol spelen bij de werking van het immuunsysteem en het vetmetabolisme.

Fluoride heeft nadelige invloed op hart en bloedvaten


Bespreking artikel door Fred Neelissen

Sinds het verschijnen van het boekje "Fluoride, the aging factor" geschreven door Dr. John Yiamouyannis (laatste editie 1986) weten we dat fluoride een voorkeur heeft voor de aorta.
    Fluoride heeft een verhardende invloed op bindweefsel en omdat ook tanden uit bindweefsel ontstaan krijgt het glazuur hier ook de consequenties van. Het wordt harder, iets dat tandartsen met een sonde gemakkelijk kunnen constateren. Iets anders is het wanneer hier cariësremmende werking aan wordt toebedacht. Dat is nog nooit voldoende aangetoond. De statistiek probeert hier duidelijkheid in te brengen, maar gebleken is dat de significantie te verwaarlozen is en dat met het vaststellen van gaatjes heel gemakkelijk gemarchandeerd kan worden.
    In een baanbrekend nieuw onderzoek is het verband aangetoond tussen natriumfluoride en hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer één in de westerse wereld. Wetenschappers hebben ontdekt dat de consumptie van fluoride verharding van de aderen stimuleert, een aandoening die bekend staat als atherosclerose of aderverkalking en die sterk verband houdt met aandoeningen aan het hart- vaatstelsel.
    Natriumfluoride (aanwezig o.a. in Elmex tandpasta) wordt vandaag de dag wereldwijd ondanks felle kritiek onverminderd toegevoegd aan onder meer drinkwater en tandpasta.
    In hun onderzoek keken de wetenschappers naar de relatie tussen de inname van fluoride en de verkalking van of verharding van de aderen. De onderzoekers ontdekten bij een studie onder 60 patiënten een significante relatie tussen consumptie van fluoride en aderverkalking.
    Het onderzoek is gepubliceerd in het januarinummer van het tijdschrift Nuclear Medicine Communications en benadrukt het feit dat blootstelling aan fluoride mogelijk verantwoordelijk is voor de aanhoudende hart- en vaatziekte-epidemie. In 2008 eisten deze ziekten 17 miljoen levens.

Significant hoger.
"De coronaire opname van fluoride in patiënten met hart- en vaataandoeningen was significant hoger dan in patiënten zonder hart- en vaataandoeningen" aldus de auteurs.
    Het is niet de eerste studie die is gepubliceerd over de gevaren van fluoride, maar nog steeds zijn er veel landen, waaronder de Verenigde Staten, die de fluoridering van drinkwater toestaan.
    De Amerikaanse regering stelde eerder in een verklaring dat het waterfluoridering wilde terugdringen aan aanleiding van een grootschalig onderzoek waaruit bleek dat fluoride cognitieve vaardigheden van kinderen negatief beïnvloedt. De aankondiging bleek echter een pr-stunt om het hoofd te bieden aan de enorme golf van kritiek na de publicatie van de bevindingen.

De League of United Latin American Citizens ( LULAC) de oudste burgerrechtenorganisatie voor de Latino-bevolking heeft een resolutie aangenomen die stelt dat fluoridering van water in strijd is met de burgerrechten.

Bron: Naturalsociety

Tandheelkundigeblik
Fred Neelissen
Julianalaan 64
2051 JS OverveenHome
Visitekaartje
Implantologie
Amalgaam
Fluoride
Meetmethoden
Kosten
Patiëntervaringen
In de pers
Contact en routebeschrijving
Trefwoorden: